Domowy ser – jak zrobić i dlaczego warto?

Czy domowy ser jest możliwy do wykonania? Tak, i nie jest to takie trudne – z odpowiednim przepisem. Jest to także tańsze niż kupowanie zbyt drogiego sera w sklepie. Oto jak zrobić ser w domu!

Dlaczego warto robić ser w domu?

Przejdźmy do sedna, zadając dość proste pytanie: co się dzieje? Dlaczego ser jest taki drogi? Ponieważ ceny artykułów spożywczych szybko rosły w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy, nie jest zaskakujące, że wraz z nimi rosną ceny serów. Sery są obecnie naprawdę droższe!

To prawdziwy szczyt cenowy. Nie tylko Polska boryka się z problemem przystępności cenowej serów – reszta świata również. A zatem: dlaczego warto spróbować zrobić własny ser w domu? No bo tak jest taniej i daje dużo frajdy! Kluczowym składnikiem sera jest – jak się domyślacie – mleko.

Jak zrobić ser w domu z mleka

Ser ostatecznie powstaje w wyniku oddzielenia twarogu i serwatki. Odbywa się to poprzez dodanie kultury wyjściowej, a następnie ciągłe mieszanie aż do zajścia reakcji chemicznej. Gdy bakterie w zakwasie zadziałają i całkowicie zsiadły mleko, zbiera się stałą część sera – twaróg – i z niego wytwarza się ser.

Jest to proces, który można dość łatwo przeprowadzić w domu. Kup trochę mleka i kup sobie starter do sera (coś, co jest na ogół dość tanie) i kawałek sera. Do garnka trzeba wlać mleko, dodać starter, energicznie i nieprzerwanie mieszać przez dłuższą chwilę, a następnie zebrać oddzielony twaróg. Po oddzieleniu należy go posolić, a następnie poddać obróbce w zależności od rodzaju sera, jaki chcesz wyprodukować. Tutaj skupimy się na przykładzie sera feta.

Jak zrobić ser feta w domu?

Feta to pyszny grecki ser wytwarzany z mleka owczego i dojrzewający w zalewie. Przygotowanie podstawowej fety jest stosunkowo proste, ale można je również w dużym stopniu modyfikować. Więc czego potrzebujesz? No cóż, potrzebne są składniki na solankę, sprzęt do oddzielania twarogu i serwatki oraz mleko owcze zamiast krowiego.

Krok 1: Oddzielić twaróg owczy od serwatki, zebrać serwatkę i włożyć ją do płótna serowarskiego zawieszonego na durszlaku.

Krok 2: Gdy mleko się zsiadło, wlej je na gazę, pozwalając, aby serwatka przepłynęła przez nią i wypłynęła przez otwory durszlaka. Odcedź tak, aby pozostał tylko skrzep.

Krok 3: Zawiąż torebkę i spróbuj wycisnąć jak najwięcej płynu. Następnie pozostaw do odcieknięcia na durszlaku w zlewie na około 4 godziny.

Krok 4: Po odsączeniu pokrój zastygły skrzep na kilka bloków i poczekaj, aż stwardnieje, aż będzie względnie suchy.

Krok 5: Przygotuj solankę z wody, soli (w proporcji 16:1), odrobiny białego octu (około 2 łyżeczki) i chlorku wapnia (1 łyżeczka). Połącz wszystkie składniki tak, aby wszystko się rozpuściło, a następnie płynną mieszaninę przelej do słoika.

Krok 6: Zanurz cały twaróg w solance i pozostaw na 12 godzin. Następnie odcedzić solankę i pozostawić ser do dojrzewania w temperaturze pokojowej na około 2 dni.

Przykryj i przechowuj domową fetę w lodówce i delektuj się nią w sałatce greckiej, zapiekanej kanapce lub w czymś bardziej oryginalnym – omlecie.

Artykuł powstał we współpracy z: https://art-win.pl/.

Taśmy przenośnikowe w nowoczesnym przedsiębiorstwie – efektywność i innowacje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *